Ons paradepaardje. Een intensieve opleiding met voor- en natraject, voor ervaren projectleiders. Over communicatie, rapporteren, meerkosten, stakeholders managen, time management, nee zeggen en andere heikele thema's. Voor sterke projectleiders.

Het idee

project academy - 3 maanden intensief leren

Wie al tijd projecten leidt, weet het wel: communicatie, enthousiasme, leiderschap zijn de echte sleutels tot succes. De technische vaardigheden vormen de onmisbare basis, maar uiteindelijk draait het allemaal om mensen. Ook PMI en IPMA benadrukken dat. Wij gaan daarmee aan de slag.

People skills voor projectmanagers

In dit leertraject dagen we je uit om je talent tot samenwerken te versterken. Het draait hier om "people skills": hoe motiveer ik het team? Hoe breng ik een moeilijke boodschap? Hoe kan ik beter delegeren en opvolgen? Hoe geef ik de nodige feedback aan mijn klant, met oog voor zowel het projectresultaat als de lange termijn relatie? Hoe loods ik de projectgroep door moeilijke fasen heen?

Een blended leertraject

flipped classroom

Heel kort samengevat: een team van projectleiders start samen aan het leertraject. Ze krijgen gedurende 6 weken telkens een stukje theorie, en bespreken die op een online leerplatform. Er horen ook telkens korte opdrachten bij, zodat ze actief aan de slag zijn.

onderdompeling

Vervolgens ontmoeten ze de trainers voor een intensieve tweedaagse off-site. Daar voeren ze een project uit van A tot Z. De facilitators observeren, gooien af en toe roet in het eten, en simuleren zo de realiteit van projecten. Tijdens gesprekken (plenair of in kleine groepen) leggen ze de link met de theorie die vooraf werd verwerkt, en ze dagen uit om die beter te begrijpen en toe te passen. "Wat herken je? Wat pas je hier nu toe?  Hoe kan het anders? Hoe werkt dat in de praktijk?". 

Er is natuurlijk ook ruimte en tijd om eigen casussen in te brengen. Of om in te spelen op thema's die de deelnemers aanbrengen tijdens de workshop. Op het einde van de 2-daagse stelt iedereen een actieplan op, en engageert zich om met twee dingen actief aan de slag te gaan.

experimenteren en feedback

Twee maanden lang wordt er geëxperimenteerd. Dan volgt een feedbacksessie met de lijnmanager, HR en de trainers. Daar brengen de projectleiders verslag uit over hun experimenten, en volgt een boeiende dialoog over leren, valkuilen, successen en volgende stappen. Hun collega's en de trainers geven feedback op de presentatie, vragen door, en geven tips over wat de volgende stap kan zijn. We frissen op die manier alle thema's van dit leertraject opnieuw op, en verdiepen het leerproces.

De inhoud - een voorbeeld

We maken de opleiding altijd op maat van jouw organisatie, en de knelpunten die jullie projectleiders het meeste tegenkomen. Hier is een voorbeeld van wat de thema's zouden kunnen zijn:

  • Onderhandelen
  • Delegeren
  • Motiveren
  • Time management
  • Moeilijke gesprekken
  • Presenteren aan de stuurgroep
  • Meerkosten verdedigen

Gedurende de opleiding kaarten we elk nieuw thema aan met een korte oefening, een bespreking of pittige vragen. We verkennen het onderwerp met de deelnemers en leggen uit waarom het een belangrijke competentie is. Er zit een stevige cadans in.

Tijdens het projectwerk passen de deelnemers dit 'thema' misschien perfect toe. Misschien - door tijdsdruk, door slechte gewoontes, of door onze (vervelende?) interventies gaan ze de mist in. In elk geval ondervinden ze aan den lijve hoe ze als projectleider reageren op de verschillende thema's.

Altijd op maat

Alle onze opleidingen worden op maat gemaakt. Dus als je interesse hebt, komen we graag eerst langs voor een kennismaking. We bekijken dan wat de noden zijn, en waar je als organisatie tegenaan loopt. We peilen naar de interesse en nieuwsgierigheid van je collega's, en bespreken hoe we een leertraject kunnen maken dat ze veel mogelijk effect heeft. 

We kijken wat de rol kan zijn van de leidinggevende, en of we met het hele team werken of enkel met de mensen die zich inschrijven op een open aanbod. We bespreken de timing, en wat we verwachten van de deelnemers voor we hen ontmoeten en achteraf. We houden het heel compact, of maken er een rijk en prikkelend leertraject van. Aan jou de keuze!

INTERESSE GEwekT? NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE.

Contact