Case: stadsdiensten van Harelbeke

De startvraag: een hands-on opleiding projectmanagement


De stadsdiensten van Harelbeke willen leren om projectmatig samen te werken. Ze zoeken een opleiding die direct in de praktijk toegepast kan worden, geen traditionele klassikale opleiding. Ze willen ook niet overdonderd worden.

Het leertraject


Projectteams werken aan een project goedgekeurd door de gemeenteraad

Dit is een leervraag waar we helemaal in geloven. We bieden een leertraject van een half jaar aan, waarbij de medewerkers worden opgedeeld in projectteams. In deze teams werken ze aan een project dat is goedgekeurd door de gemeenteraad en waarvoor zij de eindverantwoordelijkheid dragen.

5 x projectcoaching

Elke maand ontmoeten de teams de projectcoach van Propellor. De eerste ontmoeting is een intake met het projectteam, gevolgd door een sessie over hoe je een project op de rails zet. Daarna zijn er nog vier workshops, waarbij elke keer een andere fase van de projectwerking wordt toegelicht en toegepast op hun eigen project.

Het project opleveren

In de tussentijd werken de teams verder aan het project, ze werken samen met stakeholders, voeren acties uit, bespreken de voortgang met de schepen of de secretaris ...


Het resultaat: verankerd in de cultuur

Het werkt. Na twee edities van dit leertraject heeft de stad Harelbeke een eigen methodologie met bijhorende documenten ontwikkeld. Projecten worden uniform aangepakt, en je merkt dat projectmatig werken steeds meer een onderdeel van de cultuur wordt. De manier van samenwerken is nu duidelijk, en er is meer draagvlak voor elkaars projecten.

Een vraag voor ons?

Contacteer ons en we kijken hoe we jullie kunnen helpen