Expertise over soft & hard skills

Voor wie?

Doorgewinterde projectmanagers uit ICT, facilitaire diensten of een strategische PMO die al jarenlang projecten leiden, hebben vaak specifieke(re) leernoden. Dat vraagt om een leertraject dat je mét hen uittekent en dat door ervaren rotten in het vak begeleid wordt.

Doel

Expertise aanreiken rond thema’s die voor hen actueel zijn, maar ook een context creëren waarin ze ervaringen kunnen uitwisselen. Deze drukbezette doeners zoeken praktische inzichten die ze meteen kunnen toepassen.

Het programma

Hier zijn enkele voorbeelden van vragen die regelmatig gesteld worden:

 • Hoe ga ik om met de stuurgroep? Beslissingen worden vaak uitgesteld, terwijl de deadline niet mee opschuift.
 • Hoe zorg ik ervoor dat collega’s uit de business tijd vrijmaken voor het project? Ik heb hen nodig om input te leveren, feedback te geven of te testen, maar zij zijn nooit beschikbaar.
 • Hoe ga ik om met weerstand, kritische stemmen of tegenkanting? Ik begrijp wel waar die vandaan komt, maar we moeten toch verder.
 • Hoe manage ik mijn tijd? Mijn week is te kort en ik wil niets over het hoofd zien. Hoe stel ik de juiste prioriteiten?
 • Hoe zorg ik voor productieve projectvergaderingen die to the point en interactief zijn? Zeker nu we elkaar vooral online zien is dat een uitdaging.
 • Hoe zeg ik ‘nee’ tegen een sponsor of een directielid? Hoe vermijd ik dat de scope blijft uitbreiden of dat we steeds van richting veranderen?

Hoe verloopt zo'n traject?

Kick-off met de projectmanagers

We starten met een kick-off voor alle projectleiders. Ze benoemen wat goed loopt (hun sterktes) en waar de knelpunten zitten. Die vertalen ze samen naar leernoden en ze stellen de prioriteiten scherp.

Uitwerken van het traject

Op basis van hun input werken we een modulair leertraject uit. Daar betrekken we het team van L&D en de PMO uiteraard ook bij. Het leertraject bestaat vaak uit vier tot zes modules, die elk een halve dag tot twee dagen duren. 

Opleidingen en andere leerinterventies

Elke projectleider kiest aan welke modules die deelneemt. Want het gaat om ervaren mensen, dus heeft niet iedereen dezelfde leernood. Hier zijn een paar voorbeelden van thema's die vaak gevraagd worden:

 • Stakeholder management / stakeholder engagement
 • Manage de manager: hoe zeg je “nee” tegen de hiërarchie?
 • Omgaan met weerstand
 • Crisis in je project: 10 onverwachte oplossingen dankzij de principes van pragmatisch projectmanagement
 • Rapporteren naar stuurgroepen

Terugkomdag

Na zes maanden organiseren we een retrospectieve. Daar blikken we terug op de voorbij periode, en zoeken naar de vooruitgang die ze geboekt hebben. We bespreken de volgende stappen die het team wil zetten en wie daar het voortouw in neemt.