De kracht van werken met visualisatie


De kracht van werken met visualisatie

Jouw ideeën visualiseren tijdens een intense brainstormmeeting?
Een vergadering leiden en je publiek blijven boeien met visuele nota’s?
Communiceren over een nieuwe project of een complex changetraject opstarten?

Haal markeerstiften boven en teken je verhaal uit op een whiteboard of flipchart. Door je ideeën te tekenen, scherp je je creatief vermogen aan, zowel wanneer je alleen werkt als in teamverband.

Tekenen tijdens een vergadering: getest en goedgekeurd!

Propellor krijgt vaak de vraag van projectmanagers of changemanagers hoe ze complexe boodschappen moeten overbrengen of strategische denkoefeningen in kaart brengen. De eerste reflex is om woorden te noteren, lijstjes en verslagen te maken. Maar onze hersenen kunnen beelden veel sneller verwerken dan tekst. Wanneer je de creatieve kaart trekt om je ideeën en nota’s te visualiseren, vergroot je de concentratie en blijft de boodschap beter hangen.

Hoe kun je processen visualiseren? Gewoon doen!

Geen tekentalent? No worries! Om je ideeën te visualiseren tijdens een meeting of brainstorm, hoef je geen tekentalent te zijn. Enkele eenvoudige, toffe schetsen zijn alvast een goede start. Je zal merken dat een visualisatie van een brainstorm of boodschap, een krachtig instrument is om jezelf en je collega’s te prikkelen en te inspireren. Go for it!

Visualisatie voorbeelden en tips

Ben je project- of changeleaders en wil je je zelf willen trainen? Begin klein. Start met drie woorden die je het vaakst gebruikt. Surf naar thenounproject.com en zoek de passende icoontjes. Teken de icoontjes losjes na op een kladblad en je bent vertrokken. Zitten deze iconen in je vingers? Herhaal de oefening met drie nieuwe woorden en zo boek je snel vooruitgang. Je zal merken dat tekenen tijdens een vergadering of brainstorm geen opdracht wordt, maar een ontspannen oefening.

Een volgende stap is om de bikablo boeken in huis te halen. Daarin vind je tientallen veelgebruikte woorden uit projecten, verandering, en de business woordenschat.

Wat is visual facilitation?

Wil je je tekentalent ontwikkelen om live mooie visualisaties te kunnen maken van een meeting of brainstorm? Dan is visual facilitation of graphic recording iets voor jou. Mits wat oefening, kan je de hele meeting, alle hoofdpunten en inzichten visueel in kaart brengen. Een live getekende samenvatting op groot formaat. Op die manier kan je onderwerpen en thema’s makkelijker filteren, ordenen en vertalen. De beelden helpen om de bigger picture te zien en de kern beter te begrijpen.

Propellor spoort projectmanagers aan om visualisaties toe te passen tijdens de verschillende fases van een proces. Wij zijn alvast fan en ondersteunen onze eigen boodschappen steeds met sterke visuele beelden.

Grafisch facilitator gezocht? Gevonden!

Werner Küper is trainer, coach en grafisch facilitator bij Propellor. Hij is trouwens een pionier in België en één van de eersten die visual facilitation toepaste. Hij zorgt voor visuele ondersteuning tijdens vergaderingen, retrospectieves en tijdens grote verandertrajecten in een World Café bijvoorbeeld. Een complexe of cruciale vergadering op de planning? Het is hoe dan ook een goed idee om uw meeting te laten faciliteren door een externe facilitator die het proces bewaakt. Werken met Werner? Dan krijg je als bonus een helder visueel verslag van de meeting!

Meet & Greet Werner

Propellor ondersteunt projectmanagers met leertrajecten (individueel of in groep) en met gericht advies (consulting). Door opleidingen en begeleidingen op maat aan te bieden, helpt Propellor om changetrajecten te onderbouwen en door te voeren in je organisatie: agile werken, veranderingen leiden, omgaan met weerstand, rollen uitklaren, stuurgroepen faciliteren,…

Meer weten over onze werking?