Opleidingen meer laten renderen


Hoe laat je een opleiding meer renderen? Hoe zorg je voor meer resultaat en impact? Hoe kan je de inzichten uit een boeiende training daadwerkelijk toepassen in de praktijk? En wat kan L&D doen om die overgang te bevorderen?

Het zijn vragen die ons al lang bezighouden, en waar we een glashelder antwoord op proberen te formuleren. We zijn daarin voortrekkers, we experimenteren met allerlei werkvormen, online tools, performance support instrumenten ... Sommige van die oplossingen werken goed, anderen leveren niet het gewenste effect op. Zo blijven we zoeken en ontdekken. Maar hoe ervaren onze klanten dat? Wat werkt bij jullie?

We organiseerden drie workshops tijdens de Stimulearning L&D Proeverijen van 2020 in Affligem. We deelden er onze inzichten en wisselden ideeën uit met 30 L&D verantwoordelijken van uiteenlopende organisaties. Het resultaat van die gesprekken vind je in ons nieuwste e-book. Hopelijk inspireert het jou ook om een volgende stap te zetten.

Workshop "rendement van opleidingen" op Stimulearning 2020

Het voordeel van een voor- en natraject

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich voorbereiden op het leertraject, veel aandachtiger luisteren dan wie nog met zijn gedachten ergens anders zit.

Deelnemers die zich voorbereiden, weten wat ze kunnen verwachten en waarom de inhoud interessant zal zijn, halen veel meer uit een opleiding. Laten we dus zeker voldoende aandacht schenken aan dat voortraject en zo de impact versterken.

It’s after training, when the real learning happens. — Jane Hart

Maar ook tijdens en na het leertraject kunnen we allerlei acties ondernemen om de transfer naar de werkplek te stimuleren, en ‘performance support’ te geven. In het e-book gaan we dieper in op deze concrete acties.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Ons uitgangspunt? Zorgen voor de transfer van opleiding naar praktijk is een gedeelde verantwoordelijkheid.

In de eerste plaats is het natuurlijk aan de deelnemer zelf om aan de slag te gaan met de nieuwe inzichten en competenties. Maar rond hem of haar is een heel netwerk van partners die kunnen stimuleren en de drempel verlagen.

Je denkt nu misschien vooral aan de trainers of coaches. Dat klopt, maar vergeet ook de leidinggevenden niet, want zij staan het dichtst bij de deelnemer. Zij zitten in een ideale positie om aan te sturen op resultaten en te laten weten wat ze verwachten als gevolg van de opleiding.

Volgens het 2018 Workplace Learning Report besteedt 56% van de werknemers wereldwijd meer tijd aan leren wanneer de leidinggevende een training adviseert. (Bron: 2018 Workplace Learning Report: The Rise and Responsibility of Talent Develop- ment in the New Labor Market - LinkedIn Learning, 2018)

Natuurlijk kan je ook vanuit L&D een duwtje in de rug geven. Zo krijgen we een matrix vol mogelijkheden om impact te creeëren!

Deze matrix hebben we voorgelegd op de L&D Proeverijen 2020. Samen met de aanwezigen hebben we het schema gevuld met suggesties uit onze eigen praktijk én hun aanbevelingen. Alle resultaten en onze verhalen vind je in dit e-book.

Aan de slag

Tijdens de L&D Proeverijen gaven we aan alle aanwezigen eenzelfde opdracht. Die vraag willen we graag hier ook stellen:

“Van welke opleiding, door jou georganiseerd, wil je de impact versterken? Welke tip ga je zeker toepassen?