Acht stappen...

Professor John Kotter is een van de bekende onderzoekers rond verandermanagement. Hij vat zijn bevindingen samen in een model van acht stappen, zoals je ze hierboven in de tekening terugvindt.

1. Is de verandering belangrijk genoeg?

Als we de verandering niet belangrijk vinden, zal er weinig beweging komen. Hoe kan je mensen doordringen van de noodzaak om iets te gaan doen? Hoe kan je zowel hun geest als hun hart raken? Dit principe is zo belangrijk dat John Kotter er een afzonderlijk boek aan gewijd heeft.

2. Staan de juiste mensen aan het roer?

Je hebt een sterk team nodig om een verandering te leiden, een team dat het vertrouwen geniet van de medewerkers en het management, dat elkaar aanvult en dat bereid is om ervoor te gaan.

3. Is er een gedurfde visie, een aantrekkelijk toekomstbeeld?

Is het einddoel duidelijk? Een goede visie inspireert, daagt uit... maar is ook realistisch en bereikbaar. Heb je een toekomstbeeld waar mensen zich aan kunnen optrekken? Neem de tijd om - met het kernteam - een sprekende visie uit te tekenen.

4. Is er genoeg buy-in?

Een verandering kan pas slagen als veel mensen eraan meewerken. Als iedereen afwacht om te zien wat er gebeurt, komt het schip niet in beweging. Ziet iedereen wat de droom is, en voelen ze zich erbij betrokken? Charismatische leiders weten de fantasie en de passie van mensen aan te boren. Kan jij dat ook?

5. Kan iedereen actie ondernemen?

Ruim je obstakels uit de weg (zoals achterhaalde procedures of documenten die dubbel werk opleveren en mensen beletten om voluit voor de nieuwe werkwijze te gaan)? Ben je bereikbaar, zodat mensen met hun vragen en voorstellen kunnen komen?

6. Maak je succes zichtbaar?

Het hoeft niet altijd een groots resultaat te zijn eer je kan vieren. Zorg dat er snel kleine successen geboekt worden en besteed daar ook aandacht aan. Bedankt mensen die zich inzetten en stimuleer initiatieven.

7. Hou vol !

Het is niet omdat de eerste resultaten zichtbaar worden dat de verandering rond is. En toch staat waarschijnlijk het volgende grote project alweer aan de deur te kloppen: directies willen heel veel veranderen op korte tijd, en daardoor zijn de veranderingen dikwiljs niet duurzaam. Blijf dus hameren op het belang van de verandering, blijf dat toekomstbeeld voor ogen houden, blijf communiceren en mensen wijzen op de acties die lopen, de successen die je boekt... Elk van de zes voorgaande stappen blijven belangrijk!

8. Hoe maak je het duurzaam?

Hoe zorg je dat de resultaten blijven opgevolgd worden, dat het management én de medewerkers blijven werken volgens de nieuwe cultuur? Reken op 3 tot 5 jaar eer een verandering echt ingebed raakt... Neem je voldoende tijd?

Meer, veel meer!

Natuurlijk gaat het in werkelijkheid niet zo rechtlijnig als de acht stappen doen vermoeden. Je werkt vermoedelijk aan verschillende stappen tegelijk... Maar als de basis niet genoeg gelegd is (de sense of urgency, het goede team om de verandering te leiden, een duidelijke visie...), wordt het heel moeilijk om in de volgende stappen succes te behalen.

Wil je meer weten over de acht stappen, dan is het boek "Onze ijsberg smelt!" een aanrader. Je kan het op één avond uitlezen, het is geschreven als een sprookje over (sprekende) pinguiïns en vertelt in eenvoudige beelden waar de acht stappen over gaan. Rond dat boekje hebben we trouwens een opleiding uitgebouwd.

En op de website van John Kotter vind je ook extra informatie over de acht stappen. Neem er zeker eens een kijkje.

Bekijk de volgende inspiratiekaart...

INTERESSE GEwekT? NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE.

Contact