Gleicher goot zijn kijk op verandering in een mooie formule. Wat hij eigenlijk zegt is dat verandering pas mogelijk is als

  • D - We ontevreden zijn met de status quo, en dus genoeg zin hebben om te veranderen. Kotter noemt dit de 'sense of urgency': we willen er iets aan doen. Nu!
  • V - We een alternatief voor ogen hebben. Als we zien wat onze opties zijn en die aanlokkelijk genoeg vinden om eraan te werken. Hoe aantrekkelijker het toekomstbeeld, hoe makkelijker om te veranderen.
  • F - We ook zien wat we concreet kunnen doen. Enkel vage plannen zijn niet genoeg, we moeten ook haalbare eerste stappen zien. Hoe duidelijker het is wat ik nu meteen anders moet doen, hoe groter de kans op slagen.
  • R - De weerstand klein genoeg is.

Tips voor change managers

Dat betekent meteen dat je op elk moment vier verschillende pistes hebt om aan te werken wanneer je de zaken in beweging wilt krijgen:

  • D - Kan je mensen meer bewust maken van het probleem met een status quo? Misschien is er een audit- of inspectierapport dat als hefboom kan dienen? Hoe kan je duidelijk maken dat er iets moet veranderen? Probeer niet enkel de ratio aan te spreken, maar ook het hart en de buik, want wij blijven toch eerst en vooral gevoelswezens!
  • V - Kan je het toekomstbeeld aantrekkelijker maken? Misschien kunnen ze de visie mee opbouwen zodat het ook hùn visie wordt? Kan je concreet benoemen wat die toekomst hen persoonlijk brengt, de onzekerheid wegnemen? Hoe maak je er een visie van waar iedereen dolgraag zijn schouders onder wilt zetten?
  • F - Wees heel concreet over wat mensen kunnen doen: zelf, meteen, zonder op verdere instructies te moeten wachten. De toekomst schrijven we vandaag, elke kleine stap in de goede richting die we nu zetten, zorgt dat de verandering morgen al een beetje zichtbaar is.
  • R - Luister, begrijp waar de weerstand vandaag komt. Vaak zijn het heel terechte vragen en bedenkingen... Neem ze ernstig en ga ermee aan de slag. En begin snel genoeg te 'experimenteren' met de verandering. Soms maken we van een mug een olifant wanneer we er te lang over blijven nadenken en praten.

Welke van deze vier elementen is het meest relevant om nu aan te werken? Hoe kan je jouw verandering weer een stukje meer kans op slagen geven?

Bekijk de volgende inspiratiekaart...

INTERESSE GEwekT? NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE.

Contact