If you fail to plan, you plan to fail.

Nadenken over risico's is niet meteen de favoriete bezigheid van projectmanagers. Toch zou veel vertraging en frustratie rond projecten kunnen vermeden worden door een realistischer planning te maken.

Een paar voorbeelden

  • Verwacht je dat het directiecomité je voorstel meteen goedkeuren? Of is de kans reeël dat je ze grondige opmerkingen hebben en je terugsturen naar de tekentafel?
  • Verwacht je dat de nieuwe apparatuur meteen feilloos zal werken? Of ga je mensen verwittigen dat er wat kinderziektes zullen optreden en ze daar hinder van kunnen ondervinden?
  • Verwacht je dat alle leden van het projectteam dezelfde blijven gedurende de looptijd van het project? Of zorg je voor goede documentatie die mensen toelaat om snel in te pikken als dat plots nodig blijkt?

Wanneer we met een kritische bril kijken naar projecten, zien we meestal wel snel waar de zwakke schakels liggen. Een verwittigd man is er twee waard, en daarom is het goed om regelmatig stil te staan bij mogelijke problemen vooraleer ze zich stellen.

En wat doe je dan?

En dan is het een kwestie van kiezen hoe je met die risico's omgaat:

  • is de remedie erger dan de kwaal, dan kan je beter niets doen, en hopen dat het risico zich niet voordoet.
  • vaak is voorkomen echter beter dan genezen (ook goedkoper, sneller...) en wil je er dus tijd en geld voor uittrekken.

Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Wij hebben wel wat ideetjes om er een energieke workshop van te maken, waar je project echt beter van wordt.

INTERESSE GEwekT? NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE.

Contact