Trending: design thinking voor projectmanagers


Prince2, scrum, PMI, OpenSpace Agility, Prosci ADKAR, … Dit zijn project management tools en methodes om projecten te beheren en veranderprocessen in organisaties te begeleiden. Design Thinking is ‘the new kid on the block’ en absoluut het ontdekken waard voor projectmanagers

Propellor is steeds op zoek naar nieuwe methodes die onze expertises rond change- en projectmanagement verder uitdiepen. Design Thinking is bijzonder waardevol bij innovatieprojecten, om complexe problemen te visualiseren of om nieuwe inzichten te krijgen in projecten.

- Pascal Vanden Bossche, Trainer & projectcoach Propellor -

Wat is Design Thinking?

Design Thinking is een methode om met nieuwe ogen naar je business, product of dienst te kijken. Het is meer dan een creatieve brainstorm. Het is een werkvorm die methodologisch ondersteund wordt om processen en projecten, al dan niet met een grote complexiteit, tot een goed einde te brengen. Design Thinking draait om denken en handelen met de focus op oplossingen en actie.

design thinking voor projectleiders - propellor

Hoe kan Design Thinking ingezet worden in projecten?

1. Innovatieprojecten

In deze snel veranderende wereld moet elke succesvolle onderneming, van KMO tot multinational, wakker en wendbaar blijven. Innoveren, digitaliseren, optimaliseren, presteren… met een blik op de toekomst zijn veranderprocessen noodzakelijk, maar het is niet altijd evident om 1) de richting te bepalen en 2) om iedereen mee aan boord te krijgen.

>> Design Thinking vertrekt niet vanuit je eigen ideeën, maar wel vanuit de input van jouw gebruikers en stakeholders. Deze ideeën vormen de bouwstenen van je innovaties en toekomstvisie.

2. Uitvoeringsprojecten

Het project is duidelijk en het idee is reeds afgebakend en scherp gesteld. Maar wat zijn de beste oplossingen en tools om het project uit te voeren zodat het perfect aansluit op de behoeften van je klanten en eindgebruikers?

>> Design Thinking opent de dialoog en bevraagt alle stakeholders om zoveel mogelijk out-of-the-box ideeën te genereren, zonder te oordelen. De unieke waarde zit niet zozeer in de technologie, in het product of dienst, maar vooral in de ervaring van de klant of eindgebruiker.

3. Probleemprojecten

Jouw project is vastgelopen, botst op veel weerstand of het idee lijkt plots ongeschikt of nutteloos. Als projectmanager is het belangrijk om het project zo snel mogelijk terug op de rails te krijgen en je teams opnieuw te motiveren.

>> Design Thinking zorgt voor nieuwe creatieve impulsen door te focussen op de beleving en de visualisatie van mogelijke oplossingen. Door prototypes te maken, te testen en bij te sturen, komen oplossingen aan de oppervlakte drijven en krijgen je medewerkers terug voeling met het project.

De Design Thinking methode: in 5 fases naar innovatie

Door Design Thinking toe te passen in projecten kunnen mensen zonder wetenschappelijke of technische achtergrond meedenken over innovatie en op een creatieve manier omgaan met de uitdagingen die op tafel liggen. De focus ligt op het begrijpen van de menselijke behoefte, het herdefiniëren van problemen, het creëren van extra ideeën en het onmiddellijk testen en aftoetsen van de mogelijke oplossingen.

Design Thinking is een flexibel en iteratief proces, en sluit dus mooi aan bij het agile denken. De oplossing wordt steeds beter bij het doorlopen van feedback-loops tussen de 5 volgende fases:

design thinking voor projectmanagers - empathise - propellor

1. Empathise - verzamel zoveel mogelijk waardevolle informatie van alle mogelijke stakeholders.

design thinking voor projectmanagers - define - propellor

2. Define - Analyseer de informatie van fase 1 en formuleer de juiste (kern) probleemstelling.

design thinking voor projectmanagers - ideate - propellor

3. Ideate - Genereer maximaal out-of-the-box ideeën die een oplossing kunnen bieden.

design thinking voor projectmanagers - prototype - propellor

4. Prototype - Maak een prototype om te testen of het concept, design of de interactie werkt.

design thinking voor projectmanagers - test - propellor

5. Test - Observeer en test het prototype bij de doelgroep. Herhaal de vorige stappen tot een werkend resultaat.

Meer weten? Voor meer uitleg en video’s verwijzen we je graag door naar de website van The Interaction Design Foundation.

Design Thinking workshop voor projectmanagers

Propellor begeleidt al meer dan 15 jaar kleine en grote organisaties in projecten en verandering, met de focus op coaching en opleidingen voor projectmanagers en managementteams. Afhankelijk van de concrete vragen en noden bieden we in-house begeleidingstrajecten aan, individueel en in groep, die jouw project management skills ondersteunen en versterken. Wij zijn ervan overtuigd dat Design Thinking een meerwaarde biedt voor projectmanagers door de mensgerichte methode waarin de samenwerking tussen je projectteam en alle stakeholders centraal staat.