Online leertraject: e-learning projectmanagement


“Onze e-learning legt niets op, ze is dynamisch en surft mee op het ritme van pragmatische projectleiders en hun unieke vragen en context”

Trainer en coach Katia Van Belle empowert al ruim 10 jaar projectleiders via inspirerende opleidingen. Ze doet niets liever dan het gesprek tussen projectmanagers onderling stimuleren om zo waardevolle kennis, kunde en cases uit te wisselen. Wanneer ze de vraag kreeg om een DIY rond pragmatisch projectmanagement uit te werken, was ze kritisch. E-learning is brandend actueel, maar hoe motiveer je deelnemers vanop afstand? Kan je inspelen op de specifieke noden van een project of team? Zijn online gesprekken even waardevol als offline coaching? Propellor zocht en vond een nieuwe en succesvolle formule van e-learning.

Dag Katia! Propellor is pionier in het organiseren van fysieke opleidingen pragmatisch projectmanagement. Wat was de trigger om een online traject uit te werken?

“Onze opleidingen vinden doorgaans plaats in groepjes van tien tot twaalf gedreven deelnemers die willen groeien in hun rol als betrokken projectleider. We geloven 100 % in die formule, maar willen onze kennis ook delen op het moment dat de projectmanager er nood aan heeft of er tijd voor kan vrijmaken. Staat er een stuurgroepvergadering op de agenda? Botst een project plots op weerstand? Wilt de projectleider in alle rust inzoomen op een projectfase? We vertaalden onze huidige fysieke opleiding naar een rijk gevuld digitaal traject dat theorie en praktijk harmonieus combineert. De e-learning is zo opgebouwd dat ze altijd en overal een ruggensteun biedt.”

Waarin verschilt de e-learning met fysieke handboeken projectmanagement?

“Lezen is heerlijk en verhelderend, zowel professioneel als privé. Maar ondanks dat er zoveel goede studieboeken bestaan, is het echt niet evident om wat je leest toe te passen. Iets wat je één keer gelezen hebt, blijft niet altijd hangen. Om echt iets op te steken, is herhaling cruciaal in combinatie met praktische toepassing en sociale interactie. Kijk maar naar onze fysieke opleidingen. Daar luister je niet alleen naar elkaar, je bespreekt ook opportuniteiten, wisselt tips uit. Een leertraject is succesvol omwille van drie technieken. Dankzij herhaling, toepassing en een sociale component is onze e-learning geen langdradige online lessenreeks geworden, maar een bruisende DIY die projectleiders informeert, inspireert en motiveert.”

“Wie de e-learning aanvat, heeft de regie in handen. Projectleiders geven het traject zelf vorm, maar hoeven dat allesbehalve alleen te doen. Propellor is met veel plezier hun klankbord tijdens vier een-op-een gesprekken.” – Katia Van Belle

Hoe helpen jullie deelnemers om hun focus te behouden?

“Onze DIY projectmanagement reikt verder dan de klassieke do-it-yourself waarbij je volledig op jezelf bent aangewezen. We bieden naast checklists, sjablonen, inspiratiemails, videolessen, … ook vier individuele coachingssessies met een van onze ervaren projectcoaches aan. Niet om te controleren of je alles hebt doorgenomen, wel om onze expertise te duiden, prangende vragen te beantwoorden of twijfels weg te nemen. De vier gesprekken worden op initiatief van de deelnemer gepland op het moment dat zijn project of organisatie daar nood aan heeft.”

Wie kan de e-learning van Propellor aanvatten?

“Je hebt geen jarenlang trackrecord in projectbegeleiding nodig om vruchten te plukken van onze e-learning. Iedereen met een gezonde nieuwsgierigheid voor pragmatisch projectmanagement kan ermee aan de slag. Het is vooral de perfect match voor professionals die een mooi eigen takenpakket hebben, dat nu en dan wordt aangevuld met een snuifje projectmanagement. Ze zijn flexibel en enthousiast en nemen het erbij alsof het niets is. Uit ondervinding weten ze als geen ander dat een project begeleiden met vallen en opstaan gaat. Zijn ze goed bezig? Kunnen ze groeien in die extra rol? Onze e-learning geeft houvast en helpt om de kwaliteiten die ze nu al in hun mars hebben nog meer te triggeren en tot hun recht te laten komen.”

“We schotelen geen fictieve casussen of fake quizzen voor. Daar is niemand mee geholpen! We motiveren projectleiders om onze jarenlange ervaring uit het werkveld toe te passen op hun eigen project via onder meer slimme checklists en overzichtelijke sjablonen.” – Katia Van Belle

Komt er plots projectmanagement kijken in je takenpakket? Begeleid je vandaag projecten vanuit je authentieke buikgevoel? Knap! Met onze e-learning krijg je de kans om je huidige projectmanagementstijl te verrijken volgens jouw tempo en de noden van jouw organisatie.