21 creatieve manieren om je team te bedanken

Natuurlijk waardeer je wat het team voor je project doet. Zonder hen zou het niet vooruit gaan, en zouden allerlei problemen nooit opgelost raken. Je weet wel hoe belangrijk ze zijn. Maar weten je projectleden dat ook? 

Voelen zij dat je hun inspanning op prijs stelt? Ga je verder dan een beleefde 'dankjewel!' wanneer je wie extra moeite gedaan heeft

Hier is alvast wat inspiratie waarmee jij de komende weken aan de slag kan. Want het doet deugd als je je gewaardeerd weet.

Altijd welkom

1. 'Dankjewel' zeggen. OK, dat is een evidente. Maar vergeet het toch maar niet te doen. Want al is het iets kleins, het doet toch deugd als je projectleider dat zegt.

2. Complimentjes doorgeven. Ontvang je een 'proficiat' of een 'merci'? Stuur dat bericht dat door naar je projectteam, want dat succes heb je ook aan hen te danken. 

3. Projectlid van de maand. Zet elke maand één van je projectleden in de bloemetjes binnen het team: iemand die iets bijzonders deed, die iets belangrijks onder de aandacht bracht, of die juist ongelofelijke pech had. Hou het grappig en luchtig, zodat er even gelachen wordt, maar tegelijk die persoon ook de erkenning voelt.

4. Vermelden in een speech. Is er aan het einde van het project een officiële opening of formele overdracht? Laat dan in je speech weten wat je projectteam voor jou betekende. Maak het persoonlijk en spreek uit het hart. Want een gladde, obligate vermelding, daar zit niemand op te wachten.

5. Uitnodigen voor je volgende project. Waren jullie een sterk team? Vraag je projectleden dan of je ook bij een volgend project op hen beroep mag doen.

Klein budget

6. Een glas drinken. Ga na de werkuren samen iets drinken. Maar maak het niet te bont, iedereen moet nog veilig thuis geraken!

7. Een receptie. Niet enkel het projectteam, maar ook de mensen die het product in ontvangst nemen, kunnen even informeel bijpraten tijdens een korte receptie. Sommige organisaties hebben trouwens een heuse partycar die voor zo'n gelegenheden kan aangerukt worden.

8. Home made. Haal je beste kookkunsten boven en breng een zelfgemaakte cake mee. Of vraag iedereen om iets mee te brengen: bubbels, fruitsap, chips... en maak er een feestje van.

9. Een BBQ op de parking. Maak het wat groter en persoonlijker, en nodig mensen uit voor een BBQ die je zelf verzorgt. Bij jou thuis... of op de parking van de organisatie, ook dat kan natuurlijk!

10. Iets gaan eten. Iets makkelijker misschien? Ga samen op restaurant, op kosten van het project. Gezellig toch? Als jullie goed onder budget gebleven zijn, is daar misschien wel ruimte voor.

11. Een kleine verrassing. Voorzie ontbijtkoeken tijdens de ochtendlijke vergadering. Of breng een doosje pralines mee. Het is het onverwachte, de verrassing, die het hem doet.

12. Bloemen voor de partner thuis. Draaien je projectleden veel overuren? Denk dan eens aan de partner en stuur hen iets als erkenning voor de extra inspanning die je ook van hen vraagt. Een boeketje bloemen vind iedereen wel fijn. Een fles wijn kan ook. Maar ga niet stereotiep "vrouwen krijgen bloemen en mannen een fles wijn": die tijd zijn we echt wel voorbij.

  Gekoppeld aan het project

  13. Officiële opening. Is er een officiële plechtigheid aan het einde van het project? Natuurlijk zijn de projectleden daarop uitgenodigd!

  14. Persconferentie. Heeft het project nieuwswaarde? Stuur dan een persbericht uit. Hoe plezant is het om in de (lokale) krant een foto en kort artikel te zien over iets waar je zelf aan mee gebouwd hebt!

  15. Een artikel in het bedrijfsblad. Het hoeft natuurlijk geen nationale pers te zijn, het eigen bedrijsblad is ook al fijn. Vergeet niet om te vermelden wie je teamleden waren, en op welke manier ze je zijn opgevallen.

  16. Speech van de CEO. Erkenning door de algemeen directeur is ook mooi natuurlijk. Kan je hem of haar influisteren om iets persoonlijk toe te voegen over het team?

  17. Het project als voorbeeld geven. Het onthaal van nieuwe collega's, een opleiding, de start van een volgend project: allemaal gelegenheden waar je een vroeger (en succesvol) project als voorbeeld en inspiratie kan gebruiken.

  Iets helemaal anders

  18. Laat het team samen een opleiding volgen rond iets wat ze al lang wilden volgen. Dat is een win-win: goed als teambuilding, maar ook nuttig voor de organisatie.

  19. Geef een plantje dat je projectleden kunnen laten groeien als aandenken aan jullie uitstekende samenwerking.

  20. Gun je projectlid om eens wat vroeger naar huis te gaan, of een dagje extra verlof te nemen na een inspannende periode.

  21. En wie weet... als het kan: waarom niet? Een financiële bonus of een promotie, wanneer een groot en ambitieus project tijdig en binnen budget werd gerealiseerd.

   INTERESSE GEwekT? NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE.

   Contact